Project Description
Αγωνίσματα IPSC (Πρακτική Σκοποβολή)
Εδώ τα πράγματα αλλάζουν ριζικά. Ο σκοπευτής βγαίνει απο τον κλειστό χώρο της «σκοπευτικής θυρίδας» και περνά στον ανοιχτό σκοπευτικό στίβο. Απαιτεί από τον σκοπευτή ευθυβολία, ταχύτητα, καλή σωματική κατάσταση και γρήγορη αντίληψη του σκοπευτικού σταδίου που εκτελεί. Σε αυτό το είδος σκοποβολής ο σκοπευτής καλείται να εκτελέσει έναν αριθμό διαφορετικών σκοπευτικών σεναρίων με την μέγιστη ευθυβολία στον ελάχιστο χρόνο.
Αν και τα σκοπευτικά σενάρια δεν είναι από αγώνα σε αγώνα τα ίδια, η γενική ιδέα είναι να βάλλεις τους στόχους (που θα σου υποδείξει ο κριτής πριν την βολή) στο ελάχιστο χρόνο, χωρίς να βάλλεις στην προσπάθεια σου μη βαλλόμενους (“No shoot”) στόχους (εάν υπάρχουν στο σενάριο) ακολουθώντας τους όρους του σεναρίου. Ένας αγώνας αποτελείται από αριθμό σταδίων ανάλογα με την κατηγορία του. Χρησιμοποιούνται κυρίως πιστόλια με ελάχιστο διαμέτρημα των 9χιλ. αλλά και τουφέκια (ραβδωτά και λειόκαννα).
Οι κατηγορίες του αγωνίσματος ορίζονται απο το είδος του όπλου που χρησιμοποιείται σε standard, modified & open. Επιπλέον ανάλογα με την ενέργεια της βολίδας του όπλου που χρησιμοποιεί ο σκοπευτής υπάρχουν δύο βαθμολογίες: η Minor και η Major. Η ενέργεια της βολίδας ορίζεται από το βάρος και την ταχύτητα της.
Η βαθμολογία του σκοπευτή εκφράζεται σε ποσοστό τοις εκατό έχοντας τον πρώτο σκοπευτή του αγώνα με αποτέλεσμα 100%. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγκριτικό μεταξύ δύο αγώνων παρά μόνον εάν τα σενάρια των σταδίων είναι απόλυτα ίδια. Oι στόχοι που χρησιμοποιούνται είναι ο Standard IPSC, τα Pepper Poppers (μεταλλικοί στόχοι που όταν βληθούν εύστοχα πέφτουν) και σε λίγο οι πιο νέοι στόχοι που επιβάλλει η IPSC.
Οι κανόνες της Πρακτικής Σκοποβολής είναι ιδιαίτερα πολύπλοκοι για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Γενικά οι κανόνες έχουν φτιαχτεί έτσι ώστε να βοηθούν τον σκοπευτή και να εγγυώνται το μέγιστο της ασφάλειας.
Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για τον πλήρη κανονισμό της Πρακτικής Σκοποβολής μπορείτε να επισκεφθείτε το site της IPSC.
Η Πρακτική Σκοποβολή έχει ραγδαία εξέλιξη στην Ελλάδα με πολλούς νέους σκοπευτές. Ο συνδυασμός της γρήγορης βολής με την χρήση μεγάλων διαμετρημάτων προσελκύει δικαιολογημένα τον περισσότερο κόσμο που θέλει να ασχοληθεί με την σκοποβολή, μια και προσφέρει περισσότερη δράση και θέαμα από τον Σταθερό Στόχο.
Σαν νέο άθλημα έχει φανατικούς λάτρεις και φανατικούς «εχθρούς».
Η μόνιμη παρεξήγηση των όπλων ότι είναι μέσα καταστροφής (και όχι μέσα ψυχαγωγίας όπως με την πάροδο του χρόνου έγινε το τόξο, το ακόντιο, η σφύρα κ.α. αντικείμενα αθλητισμού) επιδρά αρνητικά και στην Πρακτική Σκοποβολή. Δεν παύει όμως να είναι ένα άθλημα που όπως όλα τα άλλα αθλήματα απαιτεί την τέλεια σωματική και ψυχική προετοιμασία από τους αθλητές του. Ας μην ξεχνάμε ότι ΟΛΑ τα αθλήματα πηγάζουν από την προετοιμασία του ανθρώπου για την επιβίωση του και από την επίδειξη των δυνάμεων και ικανοτήτων του να υπερέχει του συνανθρώπου του σε δύναμη, ταχύτητα και ακρίβεια, τα τρία στοιχεία που ορίζονται από την Διεθνή Συνομοσπονδία Πρακτικής Σκοποβολής σαν τον λόγο ύπαρξης του αθλήματος.
Τι είναι η Πρακτική Σκοποβολή
Η Πρακτική Σκοποβολή είναι ένα σχετικά νέο, αλλά συναρπαστικό, στυλ σκοποβολής που έχει τις ρίζες του στην Καλιφόρνια στις αρχές της δεκαετίας του ’50.
Στο αγώνισμα αυτό ο σκοπευτής δοκιμάζεται σε μία σειρά από υποθετικά σενάρια, τα Στάδια, όπως λέγονται, τα οποία προσομοιώνουν πραγματικές καταστάσεις στις οποίες θα μπορούσε κάποιος να βρεθεί. Πολλαπλοί στόχοι, κινούμενοι στόχοι, στόχοι που όταν βληθούν αποκαλύπτουν, ή βάζουν σε κίνηση άλλους στόχους, μερικώς καλυμμένοι στόχοι, κίνηση, τακτική, εμπόδια και γενικά ό,τι δυσκολία μπορεί να φανταστεί ο σχεδιαστής των Σταδίων, συνδυάζονται για να ενθουσιάσουν τους αθλητές και να ψυχαγωγήσουν τους θεατές.
Ο σκοπευτής από την πλευρά του πρέπει να συνδυάσει με επιτυχία την ακρίβεια των βολών του με την ισχύ του όπλου του, και την ταχύτητα με την οποία θα καταφέρει να ολοκληρώσει τα Στάδια.
Oι αγώνες της Π Σ περιλαμβάνουν περιλαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες στα τελικά αποτελέσματα, οι οποίες χρησιμοποιούνται, σαν μέθοδοι αναγνώρισης διαφορετικών τεχνικών και εξοπλισμού.
Στην κατηγορία STANDART ανήκουν όσοι αγωνίζονται με “πλήρες” εργοστασιακό όπλο που παράγεται σε ποσότητες άνω των 500 τεμαχίων το χρόνο και έχει υποστεί “ελαφρές” μετατροπές.
Στην κατηγορία OPEN ανήκουν αυτά που δεν ανήκουν στην STANDART σύμφωνα με τους κανονισμούς της IPSC και έχουν υποστεί μετατροπές, όπως οπτικά σκοπευτικά, compensators, λαβές που βελτιώνουν το πιάσιμο του όπλου ή γεμιστήρες διαστάσεων μεγαλύτερων των προβλεπόμενων από τους κανονισμούς.
Οι Χάρτινοι Στόχοι έχουν διαστάσεις 75 x 45 εκατοστά και χωρίζονται σε τέσσερις ζώνες A, B, C, D οι οποίες βαθμολογούνται ανάλογα με την ισχύ του όπλου.
Όσον αφορά την ισχύ του όπλου υπάρχουν δύο “Συντελεστές Δύναμης” που προκύπτουν από τον τύπο Σ=Βάρος Βλήματος(GRAINS) x Ταχύτητα(fps)/1000.
Tα όπλα με συντελεστή από 125 έως 175 ανήκουν στην κατηγορία MINOR και αυτά με συντελεστή πάνω από 175 στη MAJOR.
Έτσι οι στόχοι βαθμολογούνται ως εξής: Για τα MINOR όπλα το Α=5, το Β=3, το C=3, το D=1, ενώ στα MAJOR το Α=5, το Β=4, C=4, το D=2.
Να σημειώσουμε οτι στην Π Σ το ελάχιστο επιτρεπόμενο διαμέτρημα για πιστόλια είναι αυτό των 9mm (0.354″), ενώ το ελάχιστο στην MAJOR είναι αυτό των 10mm (.40 ιnches).
Yπάρχουν επίσης και μεταλλικοί στόχοι, που βαθμολογούνται ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται.
Oι μεταλλικές σιλουέτες π.χ.Pepper Poppers , βαθμολογούνται με 10 πόντους όταν χτυπηθούν και πέσουν (το διπλάσιο της μέγιστης βαθμολογίας), ενώ οι εγκεκριμένοι μεταλλικοί στόχοι π.χ. Μetal Plates με 5 πόντους (το μεγαλύτερο μονό χτύπημα).
Εκτός από τους αγώνες με πιστόλια έχουμε και αγώνες με τουφέκια και καραμπίνες.
Ο χάρτινος στόχος που χρησιμοποιείται είναι o Classic Target MAJOR στην κατηγορία SHOTGUN είναι όσα όπλα είναι μεγαλύτερα του 20 Gauge, ενώ τα μικρότερα από αυτό είναι MINOR.
Στην κατηγορία RIFLE MINOR είναι όσα έχουν ΣΔ από 160, που είναι και ελάχιστο, και MAJOR αυτά που έχουν ΣΔ από 340 και πάνω.
Στη χώρα μας την εποπτεία του αθλήματος έχει η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος ΣΚ.Ο.Ε.